Се продлабочува соработката со Светска Банка во областа животна средина - Слободен печат

Се продлабочува соработката со Светска Банка во областа животна средина

Денес, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини се сретна со директорот на Светска банка за Северна Македонија и за Косово, Марко Мантованели.

На состанокот, Нуредини и Мантованели разговараа за новиот стратешки програмски документ на Светска Банка за Северна Македонија за период 2019-2023 – Рамка за партнерство (Country Partnership Framework), која има за цел да ја поддржи Република Северна Македонија во остварување на побрз, инклузивен и одржлив развој, како и подобрување на условите за живот на граѓаните.

Фокусот на разговорот беше на продлабочување на соработката во деловите од програмскиот документ кои се во блиска корелација со политиките и активностите на Министерството.

Како области од заеднички интерес со голем потенцијал за соработка беа посочени: генерално овозможување на  ниско јаглероден, инклузивен и одржлив развој кој ќе придонесе кон намалување на загадување на воздухот како еден од најаларманите еколошки проблеми во државата, намалување на емисии на стакленички гасови и климатски промени, како и забрзување на активностите за подготовка на земјата за потенцијални земјотреси, поплави и други природни опасности.

Двајцата соговорници се сложија дека со имплементација на Рамката за партнерство во голема мерка ќе и се помогне на државата во зајакнување на фискалната одржливост и забрзување на транзицијата за користење на поодржливи извори на енергија. Но, исто така, со оглед на ограничениот простор за фискална политика, зголемените фискални ризици и големите развојни потреби, напорите за зајакнување на растот не треба да создаваат нерамнотежа што може да предизвика криза и да го загрози веќе постигнатиот напредок.

Преместувањето на енергетскиот сектор на ниско јаглероден пат ќе ги намали ризиците од животната средина, ќе придонесе за помалку емисии и почист воздух и ќе го направи снабдувањето со енергија посигурно.

Прочитај повеќе

Традицијата на Абориџините е спасот за Австралија

Слободен печат

Каде е Путин? (ВИДЕО)

Слободен печат

Мадуро: Трамп има одвратни советници за Венецуела

Слободен печат

Шведската амбасада во Сараево го посочи Скопје како пример за превенирање на аерозагадувањето

Слободен печат

Членови на нарко картел преку тунел избегаа од затвор

Слободен печат

Гутереш повика да се реагира неодложно и одлучно за Либија

Слободен печат

Остави Коментар

four − 2 =

Прочитај повеќе

Ердоган: Договорот помеѓу Турција и Либија ја полуде Грција

Слободен печат

Во Србија никогаш немало помалку жители од денес

Слободен печат

Светските лидери постигнаа договор за финалниот документ со кој ќе се реши кризата во Либија

Слободен печат

Светските лидери утре на економскиот форум во Давос

Слободен печат

Дел од Драчево и Ѓорче Петров утре ќе останат без струја

Слободен печат

Милановиќ сака да ја повлече армијата од Авганистан: Постојат добри аргументи против ова

Слободен печат