Рецепт за неодоливо сочна и мека торта од ананас и јогурт

Фото: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Колачот со ананас и јогурт е вкусен десерт погоден за секоја пригода: всушност, може да се служи за појадок и како ужина, но и како крај на вечерата со семејството или пријателите!

Посебната карактеристика на оваа торта од ананас без путер е тоа што има исклучително мека конзистенција поради – јогуртот во тестото! Поради оваа причина, оваа торта од ананас е совршена и за возрасни и за деца, а можете да ја послужите во секоја прилика – од појадок, до ужина, до заводливо слатко задоволство кое сите го сакаме после ручек или вечера!

Важно е парчињата ананас да не се исушат премногу.
Торта со ананас и јогурт (за 16 парчиња)
Состојки – за тесто:
3 јајца
120 гр шеќер
120 гр брашно измешано со малку прашок за пециво
Состојки – за прелив:
10 листови бел желатин
1 конзерва со ананас (850 ml)
200 гр павлака, со 12 отсто масленост
500 гр јогурт
200 гр шеќер
200 мл шлаг
2 лажици шеќер во прав

Постапка:
1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете го калапот за торта (со дијаметар од 26 см) со хартија за печење. За три кори посебно изматете 1 јајце со 1 лажица вода и 40 гр шеќер. Одозгора просејте 40 гр брашно и измешајте. Распоредете го тестото во калапот со шпатула за пециво, но не до работ. Печете ја секоја кора 10-12 минути. Извадете ја од рерна, изладете малку, извадете ја хартијата и оставете сѐ да се излади.
2. Потопете го желатинот. Исцедете го ананасот и одделете 50 мл сок. Исечете го овошјето на коцки. Измешајте павлака со јогурт и шеќер. Издробете го желатинот и растворете го во сокот од ананас на тивок оган. Во желатинот додадете 3 лажици од смесата со јогурт, па измешајте го во остатокот од смесата со јогурт и крем. Оставете да се излади.
3. Веднаш штом масата ќе почне да се згуснува, изматете цврст снег и измешајте го во смесата со жица за матење. На крајот измешајте ги коцките ананас.
4. Околу првата кора ставете го калапот за колачи, филувајте со половина од кремот, без израмнување. Се покрива со друга кора, па се премачкува со преостанатиот крем. Покријте со третата кора.
5. Чувајте 2 часа во фрижидер. После тоа, извадете го калапот. Посипете го колачот со шеќер во прав. По желба украсете со четвртини од мал ананас.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот