Први во светот: Менструалните производи стануваат бесплатни во Шкотска

Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Шкотска ќе стане првата земја во светот која ќе ги направи сите менструални производи бесплатни, пренесува Би-Би-Си.

Отсега постои законска должност за локалните власти да обезбедуваат бесплатни продукти како што се тампоните и хигиенските влошки за „секој на кој му се потребни“.

Ваквиот предлог-закон беше претставен од шкотската пратеничка Моника Ленон, која води кампања за бесплатни менструални производи уште од 2016 година.

„Локалните власти и организациите работеа напорно за да го направат реалност законското право за бесплатен пристап до менструалните производи. Ова е уште еден голем чекор за нас, што ја покажува разликата што може да ја направат прогресивните и смелите политички одлуки“ вели таа.

Видео на денот