Од најкратката пловидба во историјата до музеј: Шведскиот воен брод кој 333 години бил на дното од морето денес е најголема атракција!

Фото: Профимедиа

Направен е на бродоградилиштето во Стокхолм и бил наоружан со бронзени топови лиени специјално за овој брод. По потонувањето, повеќето топови биле спасени во XVII век, а овој брод денес стана еден од најпосетените музеи.

„Vasa“ бил шведски воен брод кој е изграден од 1626 до 1628 година по наредба на шведскиот крал Густав II Адолф во рамките на воената експанзија во војната со полско-литванската заедница. Тој цврсто верувал дека тоа ќе биде најмоќниот воен брод во светот.

Фото: Профимедиа

Вредноста на овој брод изнесувала повеќе од пет проценти од шведскиот бруто национален приход. Но, оваа гордост на Шведска никогаш не водела битка – бил претежок, гломазен и нестабилен.


Шведската верзија на „Титаник“ по првото исполовување и пројдените 1.300 метри на 10 август 1628-та година потонала.


Бродот не можел да го издржи силното оружје и декорациите со кои бил накитен. Така бродот потнал во заборав, се додека повторно не била откриена неговата локација на крајот на 1950-те.


„Приказната за „Vasа“ е приказна за историското фијаско“, вели Марика Хедин, историчарка и поранешна управничка на „The Vasa Museum“.

333 години бил на дното од морето

Фото: Профимедиа

На 24 април 1961-та година бродот внимателно е извлечен од калта – и тоа со речиси недопрен труп. Бродот најпрвин бил сместен во привремениот музеј Васавервет (бродоградилиштето „Vasino“), од каде во 1988 година е преместен во музејот „Vasa“ во Стокхолм.

Фото: Профимедиа

Денес е една од најголемите шведски туристички атракции, а го посетиле повеќе од 29 милиони луѓе од 1961 година.

Видео на денот