• туристичка

Од најкратката пловидба во историјата до музеј: Шведскиот воен брод кој 333 години бил на дното од морето денес е најголема атракција!

Направен е на бродоградилиштето во Стокхолм и бил наоружан со бронзени топови лиени специјално за овој брод. По потонувањето, повеќето топови биле спасени во XVII век, а овој брод денес стана еден од најпосетените музеи. „Vasa“ бил шведски воен брод кој е изграден од 1626 до 1628 година по наредба на шведскиот крал Густав II …

Од најкратката пловидба во историјата до музеј: Шведскиот воен брод кој 333 години бил на дното од морето денес е најголема атракција! Read More »