Ново истражување: Замената на обичната сол може да спречи милиони смртни случаи секоја година

сол
Фото: Profimedia

Кујнската сол во која дел од натриум хлорид би се заменил со калиум хлорид би направила голема промена. Би имало глобални здравствени придобивки и воопшто нема би била скапа за потрошувачите.

Замена на кујнска сол со шолја со намален процент на натриум, но со додаток на калиум, значително ја намалува стапката на мозочен удар, срцев удар и смрт, покажуваат резултатите од една од најголемите студии за диететски интервенции што некогаш биле спроведени.

Откритието било претставено на Конгресот на Европското здружение за кардиологија, на 29 август, во Париз, а истовремено објавено во „New England Journal of Medicine“. Резултатите од студијата исто така покажале дека нема штетни ефекти од замена на еден вид сол со друг.

сол, готвење
Фото: Profimedia

Заменете го натриум хлоридот со калиум хлорид

Високите нивоа на внес на натриум и нискиот внес на калиум се широко распространети, а се поврзани со висок крвен притисок и поголем ризик од мозочен удар, срцеви заболувања и прерана смрт. Користењето замена за сол – каде што дел од натриум хлорид би се заменил со калиум хлорид – ги решава двата проблеми одеднаш. Познато е дека замените за сол го намалуваат крвниот притисок, но нивните ефекти врз срцевите заболувања, мозочен удар и смрт досега не беа јасни.

Не постои ризик да се замени солта

Водечкиот истражувач професор Брус Нил од „The George Institute for Global Health“ рекол дека опсегот на придобивки што се гледаат во студијата може да спречи милиони рани смртни случаи доколку замените за сол се широко усвоени и применети.

„Речиси секој во светот јаде повеќе сол отколку што треба. Преминот на замена за сол е нешто што секој би можел да го направи ако таквата сол може да се купи во супермаркетите. Иако замените за сол можат да малку поскапи од обичната сол, сепак се многу евтини“, смета професорот Нил.

Покрај тоа што покажува јасни придобивки за важни здравствени исходи, студијата исто така ја отфрла загриженоста за потенцијалните ризици.

„Не видовме индикации за каква било штета од замената за сол со калиум. Се разбира, пациентите со сериозни заболувања на бубрезите не треба да користат замена за сол, но мора да се држат настрана од обичната сол“, потсети професорот Нил.

сол

Забележано намалување на сите ризици

Во студијата за замена на сол и мозочен удар учествувале 21.000 возрасни лица со историја на мозочен удар или слабо контролиран крвен притисок, од 600 села во рурални предели на 5 провинции во Кина – Хебеи, Лиаонинг, Нингкиа, Шанки и Шаанки, во период од април 2014 година до јануари 2015 година. Учесниците добиле доволно замени за сол за готвење и зачувување на храна во домаќинството, околу 20 грама на човек дневно, бесплатно. Останатите продолжиле да користат обична сол.

За време на просечното следење на речиси пет години, повеќе од 3.000 луѓе имале мозочен удар. Кај оние кои користеле замена за сол, истражувачите откриле дека ризикот од мозочен удар е намален за 14 проценти, вкупните кардиоваскуларни проблеми (мозочен удар и срцев удар) за 13 проценти и прерана смрт за 12 проценти.

сол

Замената би спречила неколку милиони предвремени смртни случаи секоја година

Професорот Нил вели дека замената за сол е релативно евтина (околу 1,62 долари за килограм во споредба со 1,08 за килограм за обична сол во Кина) и е многу исплатлива.

„Минатата година, една модел студија направена за Кина покажа дека околу 400.000 предвремени смртни случаи може да се спречат секоја година со национална програма за замена на сол. Нашите резултати сега го потврдуваат ова. Ако се случи замена на солта низ целиот свет, секоја година ќе се спречат неколку милиони предвремени смртни случаи“, посочува професорот Брус Нил потенцирајќи дека ова е едно од највредните истражувања што ги направил. Префрлањето од обична сол на замена за солта, како што посочува, е многу изводлива и ефтина можност да се постигнат огромни глобални здравствени придобивки.

Сè што треба да се направи е производителите на сол и трговците на мало низ целиот свет да се префрлат на производство и продажба на замена за сол, светските власти да изготват политики што ќе промовираат замена на сол и ќе ја обесхрабрат редовната употреба на кујнска сол, како и потрошувачите околу светот да размислат уште еднаш пред да купат обична сол.

Извор: eklinika

Видео на денот