Нова функција на УЈП преку е-ПДД за „МојДДВ“: Граѓаните ќе можат да вршат проверка на исплатата на повратот на средства

Фото: МИА

Управата за јавни приходи (УЈП) на електронската платформа е-ПДД постави нова функционалност за граѓаните кои скенираат фискални сметки преку апликацијата Мој ДДВ, информираат од УЈП.

Појаснуваат дека секој граѓанин, со најава на својот профил на е-ПДД, има можност во новото прозорче ,,МОЈ ДДВ – До каде е исплатата на повратот“ да изврши увид во состојбата за исплата на парични средства по основ на „МојДДВ“.

– Преку оваа нова функционалност, граѓанинот може да се информира за тоа дали му е вратен дел од ДДВ за соодветното тримесечје, односно кога е извршена исплатата, дали трансакциската сметка е погрешно внесена (внесената сметка не е лично негова/внесен е број на платежна картичка), како да ја коригира погрешно внесената трансакциска сметка за да се реализира исплатата, наведуваат од УЈП.

Видео на денот