Мора да го подготвите за вашите најблиски: Домашен леб со билки!
Едноставен рецепт за вашите нови омилени лепчиња…
Состојки:
500 гр брашно
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
300 мл топла вода
¼ коцка свеж квасец
3-4 лажици маслиново масло
4 чешниња сецкан лук
3 лажици сецкан копар
Подготовка:
Растворете го квасецот со шеќер во малку вода, а потоа оставете го да нарасне.
Во сад за мешање измешајте ги брашното и солта, а кога квасецот е подготвен, додајте го во брашното. Потоа, истурете го остатокот од топлата вода и месете меко тесто. Покријте со памучна крпа и оставете да се крева на топло место околу половина час.
Тестото поделете го на 12 парчиња. Ситно обликувајте го секое парче и наредете го во послужавник или тава. Покријте го тестото подготвено на овој начин и оставете го да се крева десет минути.
Подготвеното тесто лесно премачкајте го со маслиново масло, а потоа печете го во загреана рерна на 220ºС, додека не добие златно-жолта боја.
Во меѓувреме, комбинирајте го лукот, копарот и маслиновото масло.
Отстранете ги печените лепчиња од рерната и нежно премачкајте ги со подготвените зачини и тие се веќе готови за конзумација.