Мора да го подготвите за вашите најблиски: Домашен леб со билки!

Фото: simplyrealmoms.com

Едноставен рецепт за вашите нови омилени лепчиња…

Состојки:

500 гр брашно

1 лажичка сол

1 лажичка шеќер

300 мл топла вода

¼ коцка свеж квасец

3-4 лажици маслиново масло

4 чешниња сецкан лук

3 лажици сецкан копар

Подготовка:

Растворете го квасецот со шеќер во малку вода, а потоа оставете го да нарасне.

Во сад за мешање измешајте ги брашното и солта, а кога квасецот е подготвен, додајте го во брашното. Потоа, истурете го остатокот од топлата вода и месете меко тесто. Покријте со памучна крпа и оставете да се крева на топло место околу половина час.

Тестото поделете го на 12 парчиња. Ситно обликувајте го секое парче и наредете го во послужавник или тава. Покријте го тестото подготвено на овој начин и оставете го да се крева десет минути.

Подготвеното тесто лесно премачкајте го со маслиново масло, а потоа печете го во загреана рерна на 220ºС, додека не добие златно-жолта боја.

Во меѓувреме, комбинирајте го лукот, копарот и маслиновото масло.

Отстранете ги печените лепчиња од рерната и нежно премачкајте ги со подготвените зачини и тие се веќе готови за конзумација.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот