Крцкаво пилешко во чипс со таратор сос: Ручек готов за 30 минути!

Фото: Unsplash

Трошите малку време и напор, а ова јадење веднаш ќе стане омилен специјалитет во вашата куќа.

Состојки:

  • 400 г пилешко бело месо
  • 3 јајца
  • 100 г презла
  • 100 г чипс
  • 100 г бело меко брашно
  • сол
  • масло

За таратор сос:

  • 400 г краставици
  • сол
  • 180 г кисела павлака
  • сок од 1/2 лимон
  • 2 чешниња лук
  • мирудија

Подготовка:

Излупете ја и изрендајте краставицата. Посолете ја ренданата краставица за да ја испушти водата. Излупете чешне лук и исечете половина лимон. Ситно исечкајте ја мирудијата. Исцедете ја ренданата краставица од вишокот вода. Исцедете половина лимон врз краставицата. Додадете ги мирудијата и лукот. Сѐ добро соединете со киселата павлака.

Исчистете го месото и исечете го на ленти. Посолете. Подгответе ги брашното, јајцата и чипсот за похување. Чипсот иситнете го и измешајте го со презлата. Загрејте масло во тавата. Месото панирајте го по следниот редослед: брашно, јајца, чипс со презла. Пржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го готовото пилешко на хартија за да ги отстраните вишок маснотии. Сервирајте по желба.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот