Крцкаво пилешко во чипс со таратор сос: Ручек готов за 30 минути!
Трошите малку време и напор, а ова јадење веднаш ќе стане омилен специјалитет во вашата куќа.
Состојки:
- 400 г пилешко бело месо
- 3 јајца
- 100 г презла
- 100 г чипс
- 100 г бело меко брашно
- сол
- масло
За таратор сос:
- 400 г краставици
- сол
- 180 г кисела павлака
- сок од 1/2 лимон
- 2 чешниња лук
- мирудија
Подготовка:
Излупете ја и изрендајте краставицата. Посолете ја ренданата краставица за да ја испушти водата. Излупете чешне лук и исечете половина лимон. Ситно исечкајте ја мирудијата. Исцедете ја ренданата краставица од вишокот вода. Исцедете половина лимон врз краставицата. Додадете ги мирудијата и лукот. Сѐ добро соединете со киселата павлака.
Исчистете го месото и исечете го на ленти. Посолете. Подгответе ги брашното, јајцата и чипсот за похување. Чипсот иситнете го и измешајте го со презлата. Загрејте масло во тавата. Месото панирајте го по следниот редослед: брашно, јајца, чипс со презла. Пржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го готовото пилешко на хартија за да ги отстраните вишок маснотии. Сервирајте по желба.