Крцкаво пилешко во чипс со таратор сос: Ручек готов за 30 минути!

Фото: Unsplash

Трошите малку време и напор, а ова јадење веднаш ќе стане омилен специјалитет во вашата куќа.

Состојки:

  • 400 г пилешко бело месо
  • 3 јајца
  • 100 г презла
  • 100 г чипс
  • 100 г бело меко брашно
  • сол
  • масло

За таратор сос:

  • 400 г краставици
  • сол
  • 180 г кисела павлака
  • сок од 1/2 лимон
  • 2 чешниња лук
  • мирудија

Подготовка:

Излупете ја и изрендајте краставицата. Посолете ја ренданата краставица за да ја испушти водата. Излупете чешне лук и исечете половина лимон. Ситно исечкајте ја мирудијата. Исцедете ја ренданата краставица од вишокот вода. Исцедете половина лимон врз краставицата. Додадете ги мирудијата и лукот. Сѐ добро соединете со киселата павлака.

Исчистете го месото и исечете го на ленти. Посолете. Подгответе ги брашното, јајцата и чипсот за похување. Чипсот иситнете го и измешајте го со презлата. Загрејте масло во тавата. Месото панирајте го по следниот редослед: брашно, јајца, чипс со презла. Пржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го готовото пилешко на хартија за да ги отстраните вишок маснотии. Сервирајте по желба.

Видео на денот