Град Скопје по скандалот го раскина договорот со Прв извиднички одред

Илустрација: Извидници / Фото: Архива на „Слободен печат“

Град Скопје се оградува од активностите на Првиот скопски извиднички одред кои предизвикаа реакции во јавноста, се вели во соопштението оттаму испратено до медиумите.

Сакаме да информираме дека во проектната документација доставена до нас, ја нема наведено спорната активност ниту имаат доставено каква било информација која би укажала на одржување на истата, пишува во реакцијата.

Од Град Скопје појаснуваат дека учесниците на настанот учествувале во приватна режија и не биле организирани од училиштата.

Имајќи предвид дека настанот кој се случил предизвика лавина негативни реакции во јавноста и не шокираше и нас како институција, Град Скопје го прекинува договорот со Првиот скопски извиднички одред, пишува во соопштението.

Од Град Скопје велат дека ја споделуваат загриженоста и осудите од страна на стручните лица и општата јавност и се согласуваат дека сексуалното образование не може да се спроведува од ентузијасти туку исклучиво од професионалци во областа.

СИТЕ ПОВРЗАНИ ТЕКСТОВИ НА ОВАА ТЕМА:

Видео на денот