ФОТО | Бриош пржени стапчиња: вкус на крофни за само 7 минути!
Сигурно кога имате вишок леб, си правите пржени лепчиња. Овој пат, се инспирирав од бриош лебот со краен рок до утре, кој ми останал во кујна и направив сладок појадок. Едно од имињата на францускиот тост е poor knights, или „сиромашните витези“, реферирајќи на едноставноста на рецептот, но и декаденцијата на сладок леб кој се пржи со јајца и шеќер.
Убавината на овие пржени стапчиња е во едноставноста. Се прават буквално за 7 минути!
Потребни состојки
- 6 кришки стар бриош леб
- 2 јајца
- 1 лажица шеќер
- 100 мл млеко
- неколку капки ванилин екстракт
- малку цимет
- малку морско оревче
Подготовка
Во длабок сад, изматете ги јајцата и додајте млеко, шеќер, зачините и ванилин екстракт. Добро матете за да се стопи шеќерот. Бриош лебот исечете го на долги стапчиња и секое убаво извалкајте го во смесата од јајца и шеќер. Пржете на среден оган за да не ви изгорат. Додека се топли, посипете ги со шеќер во прав. Вкусот неодоливо потсетува на крофни, а се прават наједноставно на свет.
Служете ги со омиленото овошје и шолја чај или кафе.
Уживајте!