Едноставен рецепт за мекици кој им успева и на неискусните домаќинки
Една од најпопуларните јадења од тесто во Македонија се мекиците. Подготовката е повеќе од едноставна, бидејќи само се мешаат состојките, а исто така е и брза, бидејќи не треба да се чека тестото да нарасне.
Обликувајте ги парчињата тесто по желба, а потоа испржете ги на добро загреано масло.
Со додавањето јогурт во смесата ќе бидат меки и воздушни. Ако никогаш не сте правеле, време е да научите како да направите вкусни мекици брзо и лесно.
Состојки:
– 250 милилитри јогурт
– 3 јајца
– 1 лажичка прашок за печиво
– 500-600 грама брашно
Подготовка:
Посолете ги јајцата, а потоа изматете ги и додадете го јогуртот. Сè убаво соединете. Потоа додадете просеано брашно со прашок за печиво и замесете меко тесто. Тестото развлечете го на набрашнета површина со дебелина од околу 1 сантиметар, па исечете го на коцки или каков облик сакате.
Пржете ги во добро загреано масло додека не поруменат од двете страни. Извадете ги на салфетка.