Едноставен, но посебен: Италијански леден десерт со само неколку состојки

Фото: marcin jucha / Alamy / Alamy / Profimedia

Како што открива и неговото име, семифредо е „полузамрзнат“ десерт, кој Италијанците го сакаат во лето, наместо сладолед. Слично на мус , само постуден, семифредо најчесто се служи како ледена торта, а меѓу омилените вкусови се чоколадо, кафе, лимон, ф’стаци и шумско овошје.

За подготовка се потребни само неколку состојки, а доколку ви се допаѓа комбинацијата од овошје и ф’стаци, погледнете го рецептот за семифредо со ф’стаци на готвачот Џејми Оливер. По желба, ф’стаците можете да ги замените со кои било други омилени јаткасти плодови. Бидејќи рецептот содржи сурови јајца, користете ги оние чие потекло го знаете и сте сигурни дека нема ризик од салмонела.

Фото: marcin jucha / Alamy / Alamy / Profimedia

Состојки:
• 400 г малини или шумско овошје
• 75 г шеќер во прав
• 3 јајца
• 400 мл шлаг
• 75 г сецкани ф’стаци
• сол

Подготовка:
1. Во замрзнувач ставете метален калап за леб да се излади.

2. Половина од малините ставете ги во блендер за храна и мешајте додека смесата не се изедначи. Истурете го пирето од малини низ сито.

3. Во сад за миксер се ставаат шеќерот и жолчките и се мешаат со додатокот за матење додека не се добие бледа и кремаста смеса и се трга на страна.

4. Измешајте го кремот во шлагот и префрлете го во друг сад.

5. Додадете ги белките и малку сол во садот за матење и мешајте додека не добиете цврсти врвови.

6. Нежно измешајте ги шлагот и снегот во смесата со жолчки.

7. Извадете го калапот од замрзнувачот и додадете половина од смесата. Со лажица се става половина од сосот од малини и се посипува со половина од ф’стаците и половина од преостанатите свежи малини.

8. Повторете го процесот на редење со преостанатиот сос од семифредо и малини, а потоа посипете ги со преостанатите ф’стаци и свежите малини. Замрзнете пет часа или преку ноќ.

9. Кога ќе бидете подготвени за послужување, извадете го семифредото од замрзнувачот и оставете го да отстои на собна температура 15 минути или додека малку омекне. Поделете во чинии и послужете веднаш.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот