Едноставен, но посебен: Италијански леден десерт со само неколку состојки
Како што открива и неговото име, семифредо е „полузамрзнат“ десерт, кој Италијанците го сакаат во лето, наместо сладолед. Слично на мус , само постуден, семифредо најчесто се служи како ледена торта, а меѓу омилените вкусови се чоколадо, кафе, лимон, ф’стаци и шумско овошје.
За подготовка се потребни само неколку состојки, а доколку ви се допаѓа комбинацијата од овошје и ф’стаци, погледнете го рецептот за семифредо со ф’стаци на готвачот Џејми Оливер. По желба, ф’стаците можете да ги замените со кои било други омилени јаткасти плодови. Бидејќи рецептот содржи сурови јајца, користете ги оние чие потекло го знаете и сте сигурни дека нема ризик од салмонела.
Состојки:
• 400 г малини или шумско овошје
• 75 г шеќер во прав
• 3 јајца
• 400 мл шлаг
• 75 г сецкани ф’стаци
• сол
Подготовка:
1. Во замрзнувач ставете метален калап за леб да се излади.
2. Половина од малините ставете ги во блендер за храна и мешајте додека смесата не се изедначи. Истурете го пирето од малини низ сито.
3. Во сад за миксер се ставаат шеќерот и жолчките и се мешаат со додатокот за матење додека не се добие бледа и кремаста смеса и се трга на страна.
4. Измешајте го кремот во шлагот и префрлете го во друг сад.
5. Додадете ги белките и малку сол во садот за матење и мешајте додека не добиете цврсти врвови.
6. Нежно измешајте ги шлагот и снегот во смесата со жолчки.
7. Извадете го калапот од замрзнувачот и додадете половина од смесата. Со лажица се става половина од сосот од малини и се посипува со половина од ф’стаците и половина од преостанатите свежи малини.
8. Повторете го процесот на редење со преостанатиот сос од семифредо и малини, а потоа посипете ги со преостанатите ф’стаци и свежите малини. Замрзнете пет часа или преку ноќ.
9. Кога ќе бидете подготвени за послужување, извадете го семифредото од замрзнувачот и оставете го да отстои на собна температура 15 минути или додека малку омекне. Поделете во чинии и послужете веднаш.