Една шолја пред спиење: Зошто чајот не треба да се подготвува со зовриена вода?

Unsplash
Unsplash

Професионалниот дегустатор на храна и пијалоци, Мартин Исарк за магазинот „The Sun“ изјавил никогаш не треба да користиме зовриена вода кога подготвуваме чај.

„Време е да се заборави тој мит. Врелата вода го убива вкусот на чајот, а во шолјата ви останува само чуден сув вкус, кој претежно е танин“, изјавил Мартин.

Тој објасни дека водата за подготовка на чај треба да биде на максимум 80°C, а тоа важи за сите вкусови на чај.

Водата порано ја вриеле бидејќи не била питка, а притоа и да се убијат сите бактери, што не е случај денес кога поголемиот дел од светот има достапна чиста вода за пиење, пренесува „The Sun“.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот