Дозволен влез во Германија без рестрикции за сезонски работници од земјите на ЕУ

За да се намали потенцијалното ширење на Ковид-19, ќе бидат формирани фиксни тимови, а ако еден од работниците се разобли, целиот тим ќе биде во изолација.

Германија од 16 јуни ќе дозволи влез за сезонските работници од земјите-членки на Европска Унија и шенген зоната без никакви рестрикции.

Земјата претходно утврди дека поради пандемијата на новиот коронавирус во земјата можат да влезат најмногу 80.000 сезонски работници.

Минатата година во земјоделскиот сектор во Германија биле ангажирани околу 300.000 сезонски работници, најчесто од Романија и од Полска.

Владата во Берлин нареди работодавците да ги применат сите хигиенски стандарди.

За да се намали потенцијалното ширење на Ковид-19, ќе бидат формирани фиксни тимови, а ако еден од работниците се разобли, целиот тим ќе биде во изолација.

Видео на денот