Денес се обележуваат светици кои во младоста биле проститутки: Покајание има за сите, ако направите една работа!

Фото: Денови.мк

Денес, православната црква и верниците го слават споменот на две светителки кои живееле развратни живот како проститутки, но се покајале и со тоа го заслужиле царството небесно. Преподобната Пелагија и преподобната Таиса служат како пример дека простувањето на гревот е можно за секого.

Преподобна Пелагија била христијанска маченичка и светица од 5 век со исклучителна убавина. Житието вели дека таа можела да го помати разумот и да го заведе секој маж. Таа била танчерка и проститутка и на тој начин многу се збогатила.

Кога ја слушнала проповедта на владиката Нона за Страшниот суд и казнувањето на грешниците, сè се променило! Пелагија одлучила да се крсти и да го промени својот живот.

пелагија религија икона
Фото: Денови.мк

– Помилуј ме, грешна, свет оче, крсти ме и научи ме на покајание: јас сум море од беззаконие, бездна на пропаст, мрежа и алатка на ѓаволот – се молела таа според житието во манастир и свештениците ја крстиле и ѝ помогнале да ги искупи гревовите.

Оваа молитва и денес ја кажуваат  жени кои бараат помош и простување на гревовите.

Потоа Пелагија го дала своето огромно богатство на сиромашните и тајно отишла во Ерусалим, каде под машко име, како монах се затворила во…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк