Австрија забележа драстично зголемување на бројот на вакцинирани по воведувањето на карантинот

Ковид Австрија
Ковид лекари во Австрија/ Фото EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Австрија воведе целосно затворање за сите Австријци претходно оваа недела, а мерките за влез во земјата се дополнително зајакнати, пишува Euronews.

По одлуката за новото затворање и најавата за воведување задолжителна вакцинација до 1 февруари, Австрија забележа драстично зголемување на бројот на вакцинирани.

Дневниот број на вакцинирани граѓани се зголеми од 1.000 пред две недели на 12.000 оваа недела. Иако процентот на првите вакцини е зголемен за 10-15 отсто, повеќето граѓани кои чекаат на ред се таму за да добијат „бустер“ доза.

За потсетување, Австрија на почетокот на неделава воведе целосно затворање за сите Австријци, а дополнително се заострија мерките за влез во земјата, каде секој ќе треба да приложи потврда за болест, потврда за вакцинација или негативен ПЦР тест.

И децата на возраст над 12 години мора да направат PCR тест. Брзите антигенски тестови од понеделник повеќе не се валидни како доказ, ниту пак потврдата за неутрализирачки антитела за оние кои сакаат да докажат дека го преживеале коронавирусот. Исклучок се прекуграничните работници и другите патници кои редовно ја минуваат границата од семејни причини или од причини за студирање, школување или посета на партнер со кој живеат во заедницата.

За нив се уште е на сила правилото „3G“, што значи дека вакцинираниот COVID-19 надминал или негативен антиген или PCR тест. Само за нив се уште важи антигенскиот тест.

Видео на денот