20 моќни животни лекции на познатиот руски психолог: Зборови кои го менуваат животот од корен!

Овие зборови ќе ви го разубават денот и ќе ве натераат внимателно да размислите за постапките и начинот на кој гледате на животот. 

Михаил Литвак е еден од најценетите психолози во светот. Неговите зборови се прераскажуваат постојано, а ние ги најдовме 20-те најмоќни совети за животот. Внимателно прочитајте ги овие зборови:

 • Ако некое лице не може да каже ништо добро за себе, но сепак сака да каже нешто, тоа почнува да зборува лоши работи за другите.
 • Загризајте ја науката, а не грлото на блискиот, ако навистина сакате да гризнете нешто.

 • Депресивната состојба му е дадена на човекот со цел тој да почне да размислува за себе.
 • Никој никого не отфрла, само некои одат напред. Тие што застанале, се сметаат себеси за отфрлени.
 • Ако мислите добро за себеси, зошто ви е потребно и некој друг да мисли добро за вас?
 • Правете што сакате и не барајте дозвола. Нема да ја добиете!

 • Способноста да се сака и добро да се поднесе осаменоста е показател за духовна зрелост. Ние даваме се од себе кога сме осамени.
 • Незрела личност често знае, но не умее. Зрелата не само што знае, туку и умее. Затоа незрела личност критикува, и зрелата делува.
 • Не го знам патот до успехот, но го знам патот до неуспехот – Тоа дефинитивно е желбата да им се допаднеме на сите.

 • Нема машка или женска логика, постои способност или неспособност да се размислува мудро.
 • Дали сакате да го знаете вашиот главен непријател? Погледнете се во огледало. Борете се со него и другите сами ќе побегнат.
 • Постигнете успех – навредите ќе поминат.
 • Пријатно е да разговараме со пријатели, корисно со непријатели.
 • Постои само една валидна причина за прекин на врската и престанок на работниот однос – Неможноста за личен раст во дадените околности.

 • Само радоста треба да се споделува и со пријателите и со непријателите. Пријателите ќе се израдуваат, а непријателите ќе се вознемират.
 • Не бркајте ја среќата, и ќе го пронајдете место каде што таа живее. И среќата ќе ве најде сама. Можам да ви го кажам местото каде што живее вашата среќа – во вас. И патот до неа е максимален развој на сите свои способности.
 • Среќата е „нус-производ“ на правилно организирана акција.
 • Ако сакате некому нешто да докажете, тоа значи дека живеете за доброто на лицето на кое сакате да му го докажете тоа. Ако живеете за себе, тогаш нема потреба никому да докажувате нешто.

 • Имагинацијата е гласот на нашите способности. Затоа, јас не сонувам дека пеам во опера. Немам ниту глас, ниту слух. А, ако фантазирав, мојата имагинација соодветно ќе ги разгореше моите способности. Поради тоа ќе се обидев да стигнам до операта. Треба само да размислите како да го остварите тој сон. Главната работа тука е да не брзате, тогаш соништата се реализираат релативно брзо. Добро е кога некое лице може да го каже следново за себе: „Јас се занимавам само со обиди да ги остварам своите соништа“.
 • Подобро е да комуницирате со добра книга отколку со празен човек.
Видео на денот