Засладете се ова попладне: За љубителите на домашни слатки – Ќунефе!

Фото: Профимедиа

Доколку уживате во домашните и традиционални рецепти, за ова попладне имаме совршен предлог за вас, направете си превкусно ќунефе…

СОСТОЈКИ:

-100 г шеќер

– 1 ванилин шеќер

– 150 мл вода

– 100 г кадаиф

– 200 г моцарела

– 50 г стопен путер

– малку путер за премачкување

– фстаци

ПОДГОТОВКА:

Подгответе го шербетот од шеќерот, ванилиниот шеќер и водата. Нека врие околу 20 минути. Кадаифот ставете го во сад и искршете го, па посипете го со стопениот путер. Мало тавче подмачкајте го со путер. ставете еден ред од кадаифот и со рака притиснете да се спои убаво. Над него наредете еден ред моцарела, па наредете уште еден ред кадаиф. Притиснете нежно. Печете во рерна на 180 степени додека добие убава златно-кафеава боја. Превртете го во чинија, премачкајте ја тавата со путер, ставете го кадаифот да се допече од долната страна. На крај прелејте со шербет и оставете да се впие. Пред служење посипете со сечкани фстаци. Оваа смеса е за една порција.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот