Вкусови од југот на Шпанија: Рецепт за оригинално андалузиско гаспачо
Оваа шпанска ладна супа е совршена за жешки денови. Главната состојка на супата е доматот кој треба да биде совршено зрел и сочен. Ако немате квалитетни домати при рака, ве советуваме да не ни ја почнувате подготовката
Потребни состојки:
– 1 кг зрел домат
– 50 г кромид
– 1,2 чешниња лук
– 100 г краставица
– 50 грама зелена пиперка
– 100 мл маслиново масло
– 30 мл оцет
– околу 150 мл вода
– 1 лажица сол (или по вкус)
– крутони – по желба
Начин на подготовка:
– Зеленчукот исчистете го и исечете го на парчиња. Издвојте една четвртина домат, пиперка, краставица и кромид. Остатокот ставете го во блендер или мулти-практик. Може да користите и силен рачен миксер. Истурете во течноста, маслиново масло, вода, оцет и сол. Мелете сè за да достигне што е можно подобра конзистентност(околу 3-4 минути).
– Ако имате моќен електричен апарат, гаспачото треба да биде спремно за консумирање, но ако не сте успеале да постигнете нежна и фина конзистентност на смесата, не заборавајте да го обработите, да ги отстраните остатоците од кожата или семето од домати со помош на газа или сито.
– Оставете го во фрижидер 2 часа за добро да се излади(овој чекор не го прескокнувајте никако!).
– Пред сервирање, исечете ги одделените парчиња зеленчук на мали коцки. Зачинете ги со малку сол, маслиново масло и оцет. Посипете ги и додадете крутони во секоја порција или сервирајте одделно во чинии на масата, така што секој ќе става колку што сака.
– Ако сакате, можете да ставите две или три коцки мраз во секоја порција. Не претерувајте со мраз, бидејќи супата се разредува.