ВИДЕО кое за жителите на Лисиче е алармантна реалност: Не се дише, ова е геноцид

На Фејсбук се појави видео со кое се нагласува алармантната состојба со загадувањето во скопско Лисиче, како и опасноста по здравјето на жителите во овој дел од градот.

Според објавата на „Средношколски глас“ снимката е направена од средношколец од населбата Лисиче кој пренесува дека од маглата прст пред око се гледа,  без филтер маска е невозможно да се движи надвор, а очите печат од содржината на овој чад што ја обвива населбата.

Апелот е дека мора да се преземат мерки во најбрз можен рок и да се спречи овој геноцид!, порачуваат младите од оваа средношколска организација за заштита на животната средина.

Во екот на пандмијата од коронавирус, единствена придобивка беше чистиот воздух, но поради тоа што индустријата запре во рекот на март и април, а сега кога ширењето на ковид-19 зема замав, заедно со сезонскиот грип, загадувањето на воздухот во македонските градови дополнително ќе ја усложни битката со болеста и целосен крах на и онака, кревкиот здравствени систем.

Видео на денот