УКРАДЕНИ ПОСМРТНИТЕ ОСТАНКИ НА МАХАТМА ГАНДИ: Крадците на портретот од таткото на индиската нација оставиле срамна порака

Фото: Профимедиа

Крадци украле дел од посмртните останки на Махатма Ганди на 150. годишнината од неговото раѓање. Пеплта е украдена од меморнијалниот центар во Индија, каде се чувани од 1948 година кога Ганди е убиен од страна на хиндуистички екстремист, објави „Курир.рс“.

Крадците со зелена боја го напишале зборот „предавник“ на фотографијата од творецот на индиската независност. Некои хиндуистички екстремисти Ганди го сметаат за предавник поради неговото залагање за единството на хиндуистите и муслиманите.

Ганди го водеше движењето за ненасилен отпор против британските колонијални власти во Индија, а беше и голема инспирација за луѓето ширум светот. Поголемиот дел од Индијците и понатаму го почитуваат и го сметаат за „татко на нацијата“. Но, хиндуистичките екстремисти во Индија го обивнуваат Ганди и го сметаат за предавник, поради тоа што се согласил за поделбата на колонијална Индија кога Индија и Пакистан се созадени како независни држави.

Тој е убиен од хиндуистички екстремис во јануари 1948 година. По неговата смрт е кремиран, но неговите останки не се фрлени во река, во склад со хиндустичките верувања. Поради неговата слава, дел од посмртните останки се зачувани на повеќе различни места, влклучувајќи го и местото каде е извршена кражбата.

Видео на денот