Сусам: Една лажичка дневно за одлична енергија и сила

Profimedia
Сусам / Фото: Профимедиа

Сусамот е еден од омилените зачини години наназад. Иако е традиционален додаток на јадењата од ориенталната кујна, тој е широко прифатен и во другите кујни. Корисен е затоа што само една лажичка сусам дава многу енергија и сила. Покрај тоа е многу вкусен.

Семето од сусам е еден од најстарите зачини, кој датира од 1600 година, а бил многу ценет поради маслото кое е многу отпорно и тешко се расипува. Сусамот се мали, тенки и овални семки, кои имаат вкус на јаткасти плодови и деликатна арома, а може да има различни бои – од бела до жолта, црвена и црна.

Во неговиот состав има бакар, манган, како и магнезиум, калциум, железо, фосфор, витамин Б1 и растителни влакна, освен овие минерали, сусамот содржи и две единствени состојки – сезамин и сезамолин. Четвртина шолја семе од сусам го снабдува организмот со 75 отсто од дневната доза бакар и 32 отсто магнезиум.

Чувајте го во замрзнувач

Ако купувате сусам во пакување, внимавајте да е херметички затворено. Пред употреба кога ќе ја отворите кесичката (или ако купувате на мерење), помирисајте да не е расипано. Ако е нелупено, може да се чува на ладно, суво и темно место, а ако е добро излупено, може да се чува во фрижидер или замрзнувач. Сусамот е основна состојка на таанот, позната паста од сусам, и алвата, традиционален десерт во Централна Европа.

Поради својот пријатен вкус, тој може да се додава на разни јадења давајќи им полн и пријатен вкус. Домашните печива се навистина неодоливи кога ќе им се додаде сусам. Добро се комбинира со мед и лимон. Можете да го додадете и во салата или во варен зеленчук. Пилешките раженчиња се повкусни ако ги валкате во сусам.

Ако сакате да подготвите вкусно пиле, измешајте сусам со оцет, мед и лук, па со добиената смеса премачкајте го пред печење. Исто така, сусамот можете малку да го потпечете. Ставете неколку лажици сусам во тавата и печете го 1-2 минути, додека порумени. Кога е печен, сусамот е одличен зачин и декорација на кифлички или јадења со ориз. Можете да го измешате со мајонез и туна, па да го користите како намаз.

Таанот е одличен појадок

Оваа паста од сусам е корисна затоа што освен што ги содржи сите витамини и минерали што ги има во свежото семе, тој е антиоксиданс. Препорачлив е за луѓе со остеопороза, болести на коски и зглобови, како и кардиоваскуларни и стомачни болести. Можат да ја консумираат трудници, доилки, спортисти и луѓе изложени на стрес. Таанот се користи во различни комбинации, од кои онаа со мед е класична. Се препорачува во комбинација 1:1 наутро. Одличен појадок е и дава енергија за цел ден. Друга позната комбинација е со семе од лен, која на организмот м у дава многу витамини –А,Е,Ц, влакна и омега масла – 3,6 и 9. Во разни комбинации таанот е корисен при дијабетес, проблеми со желудник, гастритис, колики, анемија, камен на бубрези и др. Сепак треба да се внимава со неговата употреба, како и со употреба на сусамот, затоа што е алерген.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот