Револуционерен трик на домаќинките: Кујнските крпи чувајте ги во фрижидер
Постојат различни начини на кои домаќинкте ги чуваат кујнските крпи. Некои ги чуваат на мијалник, некои ги закачуваат во кујната, а некои ги ставаат во фрижидер.
Кога ќе ја слушнете причината, најверојатно ќе ја промените вашата навика. Искористените крпи, особено ако не се добро испрани или не се менуваат редовно, можат да станат подлога за размножување на различни видови микроорганизми.
Чувањето на крпите во фрижидер може да го забави нивниот раст, бидејќи микроорганизмите обично сакаат топлина.
Сепак, ова не е единствената причина зошто ве советуваме да ги чувате крпи во фрижидер. Причината е всушност прилично едноставна, но можеби досега не сте размислувале за тоа.
Материјалот од кој се направени крпите вообичаено многу впива влага. Ова може да биде одличен начин да се отстрани вишокот на влага што често постои внатре во фрижидерот. Само ставете ги на полиците. Овој метод е особено корисен ако често имате многу овошје и зеленчук во фрижидерот.
Наместо овошјето и зеленчукот да ги ставате директно на полиците на фрижидерот, ставете ги на крпа. На тој начин, ако нешто се скрши или истури, контаминацијата ќе заврши на крпата, а не на самите полици или зеленчук. Наместо да треба темелно да го исчистите целиот фрижидер, едноставно заменете ја крпата со нова. Кујнските крпи апсорбирајќи ја влагата, спречуваат таа да се акумулира во храната. Тоа е едноставен, но ефикасен трик. Секако, се претпоставува дека крпите ќе бидат чисти пред да ги ставите во фрижидер.