Рецепт за сочни тиквички полнети со кус-кус
Без разлика дали се полнети или се само состојка во рецептите, тиквичките изобилуваат со ароми што ги освојуваат сите пролетно-летни јадења.
Тиквичките полнети со кус-кус се едноставен, брз и особено вкусен рецепт, кој ја спојува свежината на пролетно-летниот зеленчук и резултира со едноставно и лесно јадење, кое слободно можете да го послужите како предјадење или главно јадење. Одлично е и топло и ладно, и дефинитивно е еден од оние рецепти што никогаш не разочаруваат.
Општо правило е дека во „месото“ на тиквичките може да се додадат разни други состојки за да му дадат вкус и текстура на рецептот. Постојат многу рецепти за нивна подготовка, а помеѓу варијантите со или без месо, обични или со сос, со ориз, туна или моцарела, овој пат можете да пробате кус-кус и сирење, верзија што со сигурност нема да ве разочара.
Состојки (за 4 лица):
– 2 црвени пиперки
– 150 грама кускус
– 120 милилитри супа од зеленчук
– половина китка нане
– сол и бибер
– 3 супени лажици маслиново масло
– 2 супени лажици сок од лимон
– 2 големи тиквички (околу 500 грама секоја)
– 200 грама овчо сирење
– 60 грама путер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 250 степени. Исечете ги пиперките на половина, извадете ги семките и измијте ги. Ставете ги половините од пиперката на плех и печете ги во рерна 10 минути додека не почнат да се создаваат меурчиња на кората. Извадете ги, покријте ги со влажна кујнска крпа и оставете ги малку да се изладат. Излупете ги и исечете ги на коцки.
Намалете ја температурата на рерната на 200 степени. Подгответе го кус-кусот во супа од зеленчук, според упатството на пакувањето. Нането измијте го и исушете го, а потоа исечете ги листовите на мали парчиња. Се меша со пиперката, се прелива со маслиново масло и сето тоа се меша со кус-кус и сирење. Зачинете со сок од лимон, сол и бибер.
Тиквичките измијте ги, исчистете ги, пресечете ги на половина и тенко издлабете ги до работ. Потоа наполнете ги со смесата со кус-кус и ставете ги на подмачкан плех. Скршете го сирењето на мали парчиња и распоредете го врз тиквичките заедно со тенки листови од путер. Печете во рерна 25-30 минути и послужете со јогурт.