Рецепт за романски џем од чили пиперки, не сте пробале ваков интересен специјалитет
Романски рецепт за џем од чили пиперки што оди со сирења.
Луто, но не премногу. Горчливо-слатко. Со префинет вкус. На романски се нарекува „Dulceață de ardei iute“, џем од чили што со својата карактеристична црвена боја го освојува окото пред непцето.
Свежите чили пиперки и црвените пиперки се одлични протагонисти на овој вкусен рецепт кој, покрај тоа, е едноставен за подготовка.
Состојки:
– 1 кг свежи чили пиперки
– 1 кг црвени пиперки
– 500 мл бел оцет
– 1 кг кафеав шеќер
– 1 лажичка сол
Подготовка:
Пиперките исчистете ги и исечете ги на два дела. Со помош на лажица извадете го внатрешниот дел заедно со семките. Исечете ги пиперките на парчиња и ставете ги во сад.
Земете ги црвените пиперки, извадете ги внатрешните нишки, исечете ги на половина, па исечете ги на парчиња и ставете ги во сад. Сечканите пиперки додајте ги во блендерот, па истото направете го и со пиперките, додека смесата добро не се иситни.
Во тавата ставете ги и чилито и сечканата пиперка, додајте кафеав шеќер, сол и бел оцет. Добро измешајте и оставете ја смесата да отстои триесетина минути. Ставете ја тавата на шпорет, на средна температура, околу час и половина. Повремено мешајте, внимавајте да не се залепи.
Мора да биде желатинско. Кога ќе биде готов, врелиот џем сипете го во стерилизирани тегли и затворете ги со соодветен капак.