Рецепт за мексиканска мусака: Вкусен ручек за целото семејство
Навикнати сме на обичната мусака со компири, но оваа мусака има состојки кои ќе и дадат уште побогат вкус. Иако е мексиканско, ова јадење не е луто, па може сите да уживаат во него.
Состојки
600 гр мелено месо
1 главица кромид
2 чешниња лук
100 мл масло
1 мала лименка слатка пченка
1 мала лименка грав
100 гр кашкавал
2 полни чаши ориз
сув зачин
лист од магдонос
бибер
црвена пиперка
Подготовка
Ставете го исечканите кромид и лук во загреана тава, додадете чаша вода и гответе додека водата не испари. Додадете го месото, па прелијте уште една шолја вода. Гответе додека не испари водата, а потоа повторете го процесот уште еднаш. Додадете половина лажица суви зачини, малку бибер, лист магдонос. Во друг сад истурете го оризот во двојно повеќе вода и оставете да се готви на средна температура околу 20 минути. Оставете го оризот околу 15 минути, малку да згусне. Процедете го и измијте го, па додадете го месото. На сето тоа додадете ги гравот и пченката, па измешајте. По желба може да додадете луто. Ставете се во огноотпорен сад. Доколку е потребно прелијте уште малку вода. Печете 20 минути во загреана рерна на 200 степени. Извадете го садот, ставете го кашкавалот, па вратете да се пече уште 30 минути.