Рецепт за кремаст шејк со кокос и мелено кафе што ги олеснува летните горештини
Далгона, кремаста сензација која стана интернет хит пред неколку години, се прави од само три состојки, инстант кафе, шеќер и вода.
Кафето Далгона, познато и како рачно матено кафе, е пијалок кој потекнува од Макао, кој се прави со матење на еднакви делови на инстант кафе во прав, шеќер и топла вода додека не стане кремасто, а потоа се додава во ладно или топло млеко, сладолед и разни креми.
Рецептот стана популарен благодарение на социјалните мрежи, а денес инстант кафе може да се најде во широк спектар на комбинации. Ако сакате кокос или ванила, пробајте милкшејк со мелено кафе , а можете да го украсите со неколку топчиња кокос или вкусен кекс.
Состојки:
Далгон:
2 лажички инстант кафе
2 лажички шеќер
2 лажици топла вода
Милкшејк:
1 средно зрела банана
30 гр сладолед од ванила или кокос
400 мл полномасно кокосово млеко
Подготовка:
Исечете ја бананата на кришки и замрзнете ја, па изблендирајте во блендер со кокосово млеко и сладолед додека не добиете кремаст шејк. Можете да додадете повеќе или помалку сладолед (или кокосово млеко) по желба.
Во сад измешајте ги кафето, шеќерот и топлата вода и мешајте 3-5 минути или додека не се добие крем.
Истурете го милкшејкот во чаша, додадете неколку коцки мраз и одозгора намачкајте го кремот од кафе.