Рецепт за кох од ориз: Ако не сте го пробале досега, нема што да чекате
Обожаваме десерти, особено оние за кои не е потребен многу труд за подготовка. Уникатниот вкус, воздушеста текстура и лесната подготовка на овoj сочен и мек колач никого не оставаат рамнодушен, а рецептот за кох е исклучително баран. Обично домаќинките го прават домашниот старински кох од гриз, меѓутоа, овој рецепт сите ќе ги воодушеви.
Состојки:
– 1 литар млеко
– 200 грама ориз
– 4 јајца
– 150 грама шеќер
– 100 грама суво грозје
– 2 ќесички ванилин шеќер
– малку сода-бикарбона
– ориз
Подготовка:
Загрејте три четвртини од литар млеко, па додадете го оризот да се свари. Мешајте и додавајте млеко по потреба додека не се свари оризот. Пред крајот, сипете го шеќерот.
Сварениот ориз изладете го. Во него вмешајте жолчки, суво грозје, ванилин шеќер и малку сода-бикарбона. Посебно изматете ги белките во цврст шам и полека вмешајте ги во оризот.
Плехот добро подмачкајте го со масло и посипете го со брашно. Сипете го оризот и печете на 200 степени додека малку порумени. По желба попрскајте со чоколаден прелив.