Рецепт за Хачапури: Грузиско тесто со кашкавал, сирење и јајце
Хачапури е грузиско јадење од меко тесто исполнетo со кашкавал и сирење, кое традиционално се јаде со раце. Тестото се обликува во различни форми, но најчесто е во форма на чамец.
Состојки
1 шолја топла вода
1 свеж квасец
Половина шолја топло млеко
3 лажици маслиново масло
4 шолји брашно
Половина лажичка шеќер
1 лажичка сол 1
150 гр кашкавал
100 гр фета сирење
50 гр пармезан
5 Јајца
Подготовка
Во еден сад измешајте ја топлата вода, квасецот и шеќерот. Оставете 10 минути за да се активира квасецот. Потоа додадете ги маслиновото масло, брашното и добро измесете. Оставете го да отстои 2 часа. Поделете на топчиња и оставете да отстојат уште 15 минути. Се расукува секое топче-тесто и се обликува во форма на чамец. На секое парче се става од кашкавалот, фетата и пармезанот. Се премачкуваат со јајце и посипуваат со сусам. Печете ги 15 минути на 220 степени. Рерната мора да биде добро загреана кога ќе ги ставите да се печат. Извадете ги Хачапурите од рерната, а потоа ставете го јајцето во средината и печете уште 5-6 минути.
Добар апетит!