Правиме зимница: Рецепт за домашен густ кечап

Фото: Flickr

Вредните домаќинки веќе наголемо почнаа да подготвуваат зимница, а на вашите полици задолжително додајте и домашен кечап направен од домати и густин. Поисплатливо е да го направите сами, а е многу поздраво отколку купечкиот.

Кечапот можете да го користите како прилог со многу јадења, а најмногу се служи со помфрит и пица.

Состојки:

– 8 кг домати
– 2 лажици оцет
– 300 грама шеќер
– 120 грама сол
– 200 грама густин
– оригано (по избор)
– 1 ќесичка конзерванс

Подготовка:

Доматите исечкајте ги, па кратко бланширајте ги во зовриена вода. Кога ќе се изладат, излупете ја лушпата и добро испасирајте. Можете да ги пасирате во блендер, а можете и во машинка за мелење, доколку имате.

Смесата сипете ја во тенџере и откако ќе зоврие, варете уште половина час. Потоа сипете оцет, шеќер и сол. Добро измешајте, за сите состојки убаво да се соединат. Смесата оставете го на шпорет уште 10 минути, а потоа одвојте литар од смесата и додајте го густинот.

Потоа смесата со густинот сипете ја во доматите и убаво измешајте за сѐ да се соедини. Оставете да се вари уште половина час, па на крајот додадете оригано и конзерванс. Измешајте го приготвениот кечап, па сипете го во стерилизирани тегли.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот