Пораст на бројот на заразени со заразната болест за која многумина мислеа дека исчезнала: Која е причината?

ДОКТОР
Фото: Unsplash

Додека здравствените системи ширум светот беа фокусирани на коронавирусот, бројни болести паднаа во втор план, бидејќи луѓето не одеа на превентивни и закажани прегледи.

Последиците од пандемијата на коронавирусот, како и мерките поврзани со неа, може да се чувствуваат со години. Здравствените работници во САД неодамна предупредија за еден таков проблем, за кој, делумно и поради пандемијата, малку се зборува.

Станува збор за сифилис, сексуално пренослива болест предизвикана од бактеријата treponema pallidum, чиј број во САД е најголем во последните 30 години. Според прелиминарните податоци на Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), бројот на заразени со сифилис минатата година се зголемил за дури 27 отсто, на повеќе од 171.000. Во пораст е и конгениталниот (вроден) сифилис, кој ги погодува доенчињата родени од заразени мајки, а забележани се околу 2.700 вакви случаи, додека во 2012 година во САД имало 334. Овој облик на сифилис може да има страшни последици – од мртвородени до деформација на коските, жолтица, слепило и глувост на новороденчињата, пишува Zimo.dnevnik.hr.

Еден од проблемите со оваа болест, за која многумина мислат дека е искоренета, е тоа што сифилисот може да имитира други инфекции, така што некои луѓе не ни знаат дека се заразени. Првите симптоми на болеста се појавуваат околу 3 недели по сексуалниот контакт со заразени лица и вклучуваат конкавни вдлабнати рани на гениталиите или во устата. Ваквите рани може да траат од 3 до 6 недели и да исчезнат дури и без терапија, но и неколку недели откако ќе почнат да исчезнуваат, луѓето се сѐ уште заразени.

Потоа следи втората фаза која вклучува осип на рацете и нозете, а симптомите може да бидат висока температура, отечени лимфни жлезди, болка во грлото, главоболка, замор и слично, а ако терапијата и понатаму не се применува, може да се случи третата фаза. Во оваа фаза, луѓето повеќе не се заразни, но сè уште се изложени на голема опасност и може да се појават недели или дури години по инфекцијата. Ова може да резултира со оштетување на органите, проблеми со срцето, губење на видот и слухот, а и со најлош исход – смрт.

Што се однесува до лекувањето, тој обично се лекува со една или повеќе инјекции на пеницилин или, за оние кои се алергични на него, со друг вид на антибиотик. Вакцина против сифилис не постои, иако се истражува.

Зошто има зголемување? Причината за таквите, можеме да ги наречеме алармантни бројки, лежи во неколку фактори. Експертите со кои разговарале новинарите на „Вашингтон пост“, пред се, предупредуваат за помалата употреба на кондоми, но и за зголемување на употребата на опиоиди и метамфетамин, чија употреба е поврзана со ризично сексуално однесување. Исто така, додека на почетокот на векот постоеле кампањи насочени кон искоренување на сифилисот, со текот на времето владините средства пресушиле, а многу клиники во градовите низ САД ги затворија своите врати.

Излезе од контрола. Тоа е ужасно. Имаме голем проблем, коментирал Метју Голден, професор во Центарот за сида и полово преносливи болести на Универзитетот во Вашингтон, моменталната состојба со голем пораст на сексуално преносливи болести во САД.

 

 

Видео на денот