ОВА ИСТРАЖУВАЊЕ НЕМА ДА ИМ СЕ ДОПАДНЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ: Имаме најнизок коефициент на интелигенција во регионот, а еве кои се најпаметни!

интелигенција/Unsplash
интелигенција/Unsplash

Коефициентот на национална интелигенција во Македонија изнесува 82 поени, и е најмал во регионот.

Албанија исто така има државен IQ од 82 поени, додека Србија има 90, Словенија 99, Хрватска 96, БиХ 89, додека Црна Гора 86, покажуваат резултатите на најновото истражување за светската интелигенција.

На врвот на листата се наоѓаат Јапонија, Тајван и Сингапур со IQ од 106 поени, додека националниот IQ на Кина е 104 поени.

Белорусија има најдобри резултати во Европа со 102 поени, а следат Финска, Холандија, Германија, Естонија и Лихтенштајн со IQ од 101 поен.

Податоците се објавени во книгата „Интелигенцијата на народите“ која беше објавена во април оваа година.

Видео на денот