Красниќи: Ни Србија, ни Косово, вистинските победници се КФОР, ЕУ и САД

Косово и Србија/ Фото Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Во изјава за Косово он-лајн, политичкиот аналитичар Миљазим Красниќи изјави дека денешниот договор постигнат во Брисел не е резултат на волјата и подготвеноста на Приштина и Белград да најдат компромисно решение, туку бил принуден од КФОР, Европската унија и САД за намалила тензијата на северот на Косово. 

Красниќи смета дека договорот ќе послужи како алиби за двете страни и ќе биде искористен за предизборни цели, но во реалноста „тој смета дека и Косово и Србија се губитници“.  

Што би значел новиот договор за Косово, според Красниќи? 

„Елементите на овој договор беа принудени од КФОР, ЕУ, САД, а не способноста на Косово и Србија да најдат таков и таков договор. Сега ќе имаме апсурдна ситуација, косовската страна ќе посочи дека воспоставиле реципроцитет со табличките и ќе го сокријат фактот дека специјалната полиција практично била протерана од границата.“ вели Красниќи. 

Што би значел новиот договор за Србија, според Красниќи? 

„Додека Србија ќе каже дека победила и дека ги бранела српските интереси, но всушност тоа не е така, бидејќи ја видовме слабоста на српската влада“, вели Красниќи.  

Неспособноста на двете страни 

Красниќи вели дека кризата на северот ја покажала неспособноста и на Косово и на Србија да решат едноставен проблем, како што се регистарските таблички, поради што се сомнева дека сегашните власти во Белград и Приштина ќе успеат да го прекинат дијалогот и да најдат конечно решение. 

„По толку време од дијалогот во Брисел, тие не изградија капацитет, ниту пак имаат волја да решат едноставна административна работа како што се регистарски таблички, а камоли да најдат сеопфатен договор“, посочува Красниќи.  

Тој ја нагласува важноста на улогата на меѓународните фактори на Косово, без чие присуство ситуацијата на северот на Косово можела да ескалира, како што вели, поради опасните политички игри што се играа претходните денови.  

„Курти стана уште посомнителен во очите на меѓународната заедница бидејќи испрати специјална полиција. Вучиќ исто така ќе биде сомнителен бидејќи и се закани на  војската и некако се врати на профилот на воен поттикнувач по кој беше познат во 90 -тите години. Во целата оваа ситуација, победници се КФОР, ЕУ, а фала богу што се присутни бидејќи она што го видовме во последните неколку дена може да се претвори во вистинска криза “, наведува Красниќи. 

Според Красниќи, меѓународната заедница имала можност да ја види вистинската состојба, односно дека ниту премиерот Курти ниту претседателот Вучиќ немаат волја да продолжат напред кон договор без притисок.  

„Ако оваа ситуација остане, на пример, за техничка работа како што се регистарски таблички, а за тоа да дојдеме речиси до воена состојба, тоа покажува колку е опасен замрзнатиот конфликт. Се надевам дека меѓународните актери ќе ја сфатат ситуацијата посериозно и дека ќе почнат да вршат вистински притисок врз Косово и Србија да најдат конечно решение, што го посочи и американскиот посредник Ескобар, кој изјави дека решението треба да се најде во текот Мандатот на Бајден “, заклучи Красниќи. 

Видео на денот