Кога есента ќе ве почести со ручек: Рецепт за гулаш од вргањ

Фото: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Честопати се среќававме со вргањот и пред летото, но сега, на почетокот на есента, доаѓа нивното вистинско време.

Доколку собирате свежи печурки, ставете малку да се исушат, тоа ќе ви го разубави зимскиот дел од годината. Но, сега, во екот на нивната сезона, дефинитивно ве советуваме да уживате во нив свежи.

Можете само да ги пржите на путер, да направите омлет или рижото или – според рецептот што ви го пренесуваме – да зготвите миризлив и вкусен гулаш од вргањ. Рецептот е вегетаријански, а сигурни сме дека ако вообичаено јадете месо, сега нема ни да се сеќавате на него.

Состојки:

– 700 г вргањ
-1 главица кромид
– 1 чешне лук, мелено
– 2 компири
– 1 дл црвено вино
– 1/2 лажичка мелена блага црвена пиперка
– ¼ лажичка мелена лута пиперка
– 1 грст свеж магдонос, сечкан
– сол
– бибер

Подготовка:

Само пребришете го вргањот со сува крпа, не мијте ги. Кромидот исечкајте го на коцки и ставете го во загреана тава со малку масло. Посолете, покријте и пропржете додека кромидот не омекне. Додадете го мелениот лук и пржете околу една минута.

Додадете ги грубо исечени печурки и пржете додека не омекнат. Истурете го виното и додадете малку вода. Потоа додадете ги благата и лутата мелена пиперка и компири исечкани на коцки, па варете додека компирот не се свари. Доколку е потребно, додадете уште вода.

Кон крајот на готвењето посолете и бибер по вкус и измешајте го магдоносот.

Добар апетит!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот