Хрватска најбезбедна кога станува збор за криминалот во регионот

Полиција, Хрватска / Фото: Профимедиа/Илустрација

Хрватска е најбезбедната земја во Европа, ако не апсолутно, тогаш на ниво на криминал или вандализам, велат податоците на Евростат, Европскиот завод за статистика, пишува Јутарни лист.хр.

Овие статистики се базираат на бројот на пријавени случаи на криминал, насилство и вандализам во соседството.

Во 2019 година, последната статистика опфатена, просечно 11 проценти од населението во Европската Унија пријавиле кривично дело – од неуредно однесување до убиство.

Апсолутен рекордер во зло и неволја во ЕУ е Бугарија со 20,2 проценти, следена од Грција (16,9), а двата балкански шампиони се проследени од Холандија (16,3) и Франција (14,7).

Хрватска може да се пофали со најбезбедното соседство, со 2,7 проценти од апликациите, потоа Литванија (3,2), Полска (4,4), потоа Унгарија, Словачка, Летонија и Финска.

Ако се земат предвид три земји од Европската економска зона, Хрватска е исто така побезбедна од Исланд (2,8 проценти), најбезбедна пред Норвешка (4 проценти) и Швајцарија (7,1).

Надвор од ЕУ, Србија е рекордер со 21,7 %, а Северна Македонија има 20,1 %. Црна Гора е следна со 18 %, а Албанија има 4,8 %.

Истражување: На Балканот има повеќе насилство отколку речиси цела Европа, но помалку од Африка

Видео на денот