ФОТО | Празнична магија на трпезата: Неодоливи идеи и рецепти од Сузана Аврамоска
Помисливте ли дека овие волшебни празнични креации ги создала некоја самовила, пафкајќи со своето волшебно стапче и наросувајќи „син прав“? И ние го помисливме истото.
Сузана Аврамоска е вработена во Армијата на РС Македонија, а готвењето ѝ преставува задоволство и анти-стрес терапија во брзото и напнато темпо на живеење. Готви од мала, но последните седум години повеќе е насочена кон специфични декорации на храна, посебно кон десертите.
Од Сузана дознаваме како да донесеме празнична магија на трпезата со употреба на лесно достапни намирници, а убаво искомбинирани. Дополнително, таа ни носи и рецепт за празничен колач.
Декоративни закуски
Овие закуски сами по себе се празник за очите. Откако ќе се инспирирате, а потоа ќе ги искомбинирате намирниците и ќе ги искреирате по ваш вкус малите празнични гастрономски дела, може да уживате во нив во друштво на семејството, пријателите, дечињата.
Елка од палачинки
Направете дванаесет палачинки, се разбира може и повеќе според замислената големина на елката што ќе ја создадете од нив. На даска наредете ги палачинките формирајќи елка. Врвот на најгорната палачинка од елката украсете го со колаченце во форма на ѕвездичка. Украсете ја и самата елка, наросувајќи врз наредените палачинки суво грозје и друго зрнесто овошје по желба, убаво е доколку е во црвена празнична нијанса. Направете стебленце на елката со помош на две – три бисквити во кафена нијанса. При послужувањето на палачинката, поиграјте си со декорација со шлаг.
Елка од киви
Додадете боја на вашата весела празнична трпеза. Секако, зелена боја…
Целиот текст и фотографиите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк