Економисти оптимисти: Најлошото помина, до крајот на годината ќе има за колбаси, шунка и зелка…
Претседателот на Хрватското друштво на економисти Љубо Јурчиќ во Дневник на Н1 го коментираше растот на цените и инфлацијата во Хрватска. На прашањето дали најлошото е поминато во однос на инфлацијата, тој рече дека ако ништо катастрофално не се влоши надвор од економијата, можеме да очекуваме смиреност.
-До летото може да се очекува дека инфлацијата би можела да се смири доколку нема надворешни шокови. Кога короната се смири и кога почнаа да функционираат синџирите на снабдување, тогаш поради големата побарувачка, инфлацијата скокна и тогаш прогнозиравме дека до лето ќе се намали бидејќи стоката ќе стигне до целта. Но, тогаш дојде војната во Украина и поскапеа енергенсите, транспортот, храната… Кога инфлацијата е висока, по неколку месеци почнува да се храни додека конкуренцијата не си ја заврши работата – рече тој.
Според Јурчиќ, во Швајцарија инфлацијата е 3,5 отсто, како и во Јапонија, каде што е највисока инфлација во историјата, бидејќи се работи за брзината на оптек во економијата, но и структурата на економијата. Зборувајќи за поскапувањето, тој рече дека храната лани пораснала за 20 отсто, а сега расте за 15 отсто.
Посочува дека цените нема да престанат да растат, само побавно ќе растат: „Погрешно прашање е дали цените се намалуваат. Тие не се намалуваат, само растат побавно. Единственото место каде што цените може да се намалат се цените на нафтата, гасот и енергетските производи, кои ја поттикнаа инфлацијата“. Големата грешка на Хрватска, според Јурчиќ е што во Хрватска нема јадро на економијата, па над 60 отсто од стоките се увезени“. Тој открива дека ситуацијата може да се смири на крајот на годината, ако не и порано:
„Поради разликата меѓу растот на цените и платите, може да имаме дефлација на крајот на годината. Тоа зависи од економските политики. Ќе има за колбаси и шунка и друго. Секоја земја треба да ги има основите – храна, лекови, муниција и кисела зелка“, рече Јурчиќ.