Дваесет и тригодишната студентка Артина Ќазими е најмладата народна избраничка

Просечната возраст на новоизбраните 120 пратеници е 45 години. Во собраниските клупи  седнаа  77 пратеници и 43 пратенички.

И во овој пратенички состав доминираат мажите, дури и повеќе од претходниот (ИНФОГРАФИК)

Во новиот собраниски состав има 16 нови пратеници кои се на возраст од 23 до 35 години. 23-годишната студентка Артина Ќазими од гостиварски Добри Дол кандидатка на Алијанса за Албанците и Алтернатива е најмладата народна избраничка.

Артина Ќазими, најмладиот пратеник

Додека највозрасни пратеници се 72-годишните Стојан Миланов (ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата) и Илија Николовски (Коалиција „Можеме” предводена од СДСМ).

Видео на денот