Домаќинките порано додавале во филот и ореви: Југословенска „лења пита“
„Лења пита“ е старински деликатес што го подготвувале многу домаќинки во поранешна Југославија, а популарна е и денес. Се прави тесто што се полни со јаболка и ореви и потоа колачот се пече. Некогаш неделниот ручек не можеше да се замисли без овој десерт, а денес има милион различни рецепти за колач со јаболка.
Состојки:
За тестото:
– 250 г маст
– 2 жолчки
– 1 белка од јајце
– 4-5 лажици шеќер
– 1 чаша јогурт
– 1 прашок за печиво
– 400 г брашно
За филот:
– 1 кг јаболка
– 2-3 лажици шеќер
– 3-4 лажици гриз
– 1 ќесичка цимет
– 100 г мелени ореви
– 1 лажичка прашок за печиво
– 1 ќесичка ванилин шеќер
Подготовка:
Во маста додајте шеќер и добро изматете. Потоа додајте ги жолчките и белките и матете додека сè не се соедини. Постепено додавајте просеано брашно со прашокот за печиво (половина од количината), а потоа и млекото. Добро замесете и додајте го остатокот од брашното. Тестото не смее да се лепи, па ако е потребно, додајте уште брашно.
Јаболката излупете ги и изрендете ги, па продинстајте ги. Кога ќе омекнат и ќе испуштат малку вода, додајте гриз, ореви, цимет, ванила и прашок за печиво. Сè добро измешајте и оставете да се излади.
Тестото поделете го на 2 дела, а потоа расукајте го со сукало и ставете го во плех за печење. Добро притиснете со раката сè да биде изедначено, па сипете го филот со јаболка и убаво распоредете го. Ставете врз уште една развлечена кора, а ако малку се распадне, само со рацете убаво наредете ја за да го покрие целиот фил.
Печете на 180 степени околу 45 минути. Ако сакате, посипете со шеќер во прав.