Чудо од чоколадо: Рецепт за лесен чоколаден колач
Чоколаден колач со пандишпан и чоколаден фил за кој не е потребно многу време за подготовка. Направете го и ставете го во фрижидер преку ноќ да се зацврсти филот.
За основата
4 јајца
100 гр шеќер
100 гр темно чоколадо
200 гр масло
50 гр обично брашно
1 кесичка прашок за пециво
За филот
500 мл слатка павлака
200 гр темно чоколадо
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Одвојте ги белките од жолчките. Изматете ги жолчките и шеќерот за да добиете пенеста смеса. Додадете ги стопениот путер и чоколадо, потоа брашното и прашокот за пециво. Изматете ги белките и шлагот измешајте го со останатата смеса. Печете во мал плех премачкан со масло околу 20 минути. Додека се пече пандишпанот загрејте ја слатката павлака, но не дозволувајте да зоврие. Тргнете ја од оганот и додатете го ситно сечканото темно чоколадо. Промешајте со жица да се растопи. Треба да добиете темна, мазна и доста течна смеса.
На испечениот пандишпан прелијте го филот и оставете да се излади на собна температура. Префрлете го колачот во фрижидер, да отстои по можност преку ноќ.
Добар апетит!