Без претерување: Рецептот за најдобрата и најбрзата чоколадна торта

Фото: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Оваа декадентна чоколадна торта е традиционален десерт во Шведска и се нарекува kladdkaka – глекава торта. Името открива многу за неговата текстура – однадвор има печен бисквит, додека внатрешниот не е сув, туку глекав и речиси течен, што е токму она што ја прави оваа торта толку вкусна. Се јаде топло – или повторно загреано – ако ви се случи да ви остане, така што неговата глекава внатрешност совршено се пробива во печениот дел од бисквитот или кората.

Крцкавата чоколадна торта прекриена со шеќер во прав, што го прави тој прекрасен звук на пукање кога ќе ја исечете со нож, е во убав контраст со кремастиот центар . Нема претерувања во вкусот, само чисто чоколадо. А најдоброто е што оваа торта може да се послужи и во најсвечените прилики и само за членовите на семејството.

А најдобро е тоа што ќе можете да уживате во оваа торта за околу половина час. Ќе ви требаат околу пет минути за да ги подготвите и изматите состојките, а за тортата ќе бидат потребни 20 до 40 минути за да се испече. Оваа торта не смее да се препече, мора да биде глекава во средината, а крцкава одозгора.

Во калап со пречник од 16 до 20 см ќе се пече околу половина час, а ако се пече во поширок калап колачот ќе биде понизок, па ќе треба многу порано да го извадите од рерна. Дефинитивно е подобро да се провери двапати отколку да се извади сув колач од рерната.

На шведската чоколадна торта не ѝ треба никаков прелив, но не го прескокнувајте шеќерот во прав. Ако навистина треба да го послужите со нешто, пробајте малини и шлаг.

Состојки:

• 135 г путер + за подмачкување на калапот
• 55 г какао во прав
• 350 г шеќер
• 2 лажички ванилин-шеќер
• 2 лажици шеќер во прав
• 130 г обично брашно + за посипување на калапот
• 3 јајца
• прстофат сол

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте го калапот со путер и побрашнете го.

2. Растопете го путерот во тенџере на тивок оган. Тргнете го од оган и измешајте ги останатите состојки. Мешајте со рака додека не исчезнат грутчињата и добиете еднолична смеса.

3. Истурете ја смесата во подмачкана тава за колачи и печете 35 минути. Проверете го редоследот на печење по 20 минути. Готовата торта мора да има форма на бисквит однадвор, но мора да биде мека и речиси течна однатре.

4. Оставете го колачот малку да се излади во тавата, па префрлете го во чинија за сервирање.

5. Обилно посипете го со шеќер во прав и послужете го топло.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот