Арганово масло: За здрава коса и скалп

Profimedia
Фото: Profimedia

Аргановото масло е едно од многуте масла за косата кое може да го спречи паѓањето на косата, да го подобри квалитетот и здравјето на косата и да го подобри растот на косата како за мажите, така и за жените. Едноставен третман три пати во неделата може да ви помогне да наоѓате помалку влакна во мијалникот, а повеќе да остануваат на глава.

Лупење на скалпот

Пред да го нанесете аргановото масло, мора да се направи пилинг на скалпот за да ја блокира секоја фоликула на косата и да му овозможи на маслото да навлезе длабоко и да си ја заврши работата. Користете производ за лупење специјално формулиран за скалпот, кој ќе ја деблокира секоја фоликула со отстранување на вишок од производи за стилизирање, загадување на животната средина и вишокот на себум (природно масло кое се излачува од жлездите во скалпот).

Следете ги упатствата на производителот за пилинг на скалпот, потоа измијте ја со шапон и избришете ја со пешкир како и вообичаено.

Нанесување на арганово масло

Нанесете неколку капки од арганово масло на врвовите од прстите и масирајте на скалпот со кружни движења. Почнете на почетокот на косата и нанесете ја низ целата коса. Продолжете со масажата со масло околу 15 минути за да може маслото да ја покрие косата и да навлезе низ целиот скалп и за стимулирање на крвотокот кон скалпот и фоликулите на косата.

Повторете го овој третман три пати неделно за да се спречи поголемо опаѓање на косата и да помогне во повторно растење на косата. По третманот стилизирајте ја како и секогаш.

Видео на денот