Американските компании бараат исклучоци во случај на нови санкции против Русија

фото EPA-EFE/BRENDAN MCDERMID

Трговската организација која ги претставува интересите на Chevron, General Electric и другите големи американски компании со бизнис во Русија, испрати барање до Белата куќа да даде можност за дополнително време тие да можат да ги исполнат своите обврски и да се исклучат некои стоки при разработката на санкциите поради дејствата на Русија против Украина. 

Националниот совет за надворешна трговоја на САД, при разработката на санкциите побара и дополнително време за компаниите за завршување на нивните дејности. 

Џејк Колвин, претседател на Националниот совет за надворешна трговија, истакна дека Администрацијата на Џо Бајден и Конгресот треба „исправно да изработат детаљи во случај на реализација на заканата со санкции”, соопштија некои американски медиуми. 

-Тие детаљи треба да вклучат разгледување на прашања за „тихи оази” или период за завршување на дејностите, за да им се дозволи на команиите да ги исполнат суштествените контракти и обврски, а исто така да се предвидат такви исклучоци како лекови од животна важност и други моменти од хуманитарен карактер а соодветно со дамнешната политика на САД, истакна Колвин

Видео на денот