Зелено макало од магдонос и индиски ореви: Додадете малку лук за подобар вкус
Магдaносот е неизбежен во најразличните рецепти на медитеранската кујна (салати, чорби, чаеви итн), но истото може да се каже и за македонската. Со додавање на неколку состојки како индиски ореви и лук, од овој здрав зеленчук може да подготвите здраво и вкусно домашно макало или сос. Намазите полни со конзерванси заменете ги со лесно приготвено макало кое оди одлично во комбинација со топол леб. Може да го примените и како уникатен сос со сите видови тестенини или печени компири.
Зеленото макало од магдонос, индиски ореви, лук и зачини може да се послужи и како прелив на главните јадења, а неговиот богат состав го прави особено здраво и хранливо во студените денови.
Состојки:
– 10 грама свеж магдонос
– 7 грама свежи листови од босилек
– 15 милилитри сок од лимон
– 60 грама индиски ореви
– 80 милилитри вода
– 2 големи чешниња лук
– 1/2 лажиче морска сол
– црн пипер и сол по вкус
– маслиново масло
Подготовка:
Потопете ги индиските ореви во многу топла вода 15-20 минути, а потоа исцедете ги.
Во мал блендер, додадете ги сите состојки и блендирајте околу 1-2 минути или додека не добиете кремаста смеса. Вкусете и прилагодете го вкусот по потреба, додавајќи повеќе сол по вкус, сок од лимон за киселост или билки. Ако е премногу густо, додадете повеќе вода. Чувајте го во затворен сад во фрижидер до 3-4 дена.
Прочитајте повеќе:
Вкусни и нискокалорични – мини тартови со печурки и пармезан
Новата студија од Харвард откри: Четири начини на исхрана кои го продолжуваат животот
Јадете како рокенрол легенда: Како настанал познатиот Елвис сендвич