Рецепт за лепињи со јогурт и сирење од рерна – без капка масло: Готови за 10 минути!
Домаќинките знаат колку може да биде заморно да планираат и да подготвуваат три или повеќе оброци секој ден.
Понекогаш се чини дека навистина веќе не знаеме што да готвиме или месиме, а потоа се појавува рецепт што нè воодушевува и ни ја враќа волјата за нови кулинарски деликатеси.
Еден таков рецепт е пред вас и сигурно ќе ви се допадне, со оглед на тоа што лесно се подготвува, брзо се пече и што е најважно, не дебелее.
Овие лепињи се совршени сами по себе, со сирење и јогурт или слатки со крем или џем.
Состојки:
– 500 грама брашно
– 1 јајце
– 250 мл топла вода
– 5 грама сув квасец
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка шеќер
За премачкување:
– 1 жолчка од јајце
– 100 мл јогурт
– малку сол
– 1 лажица масло
Подготовка:
Се мешаат брашното, јајцето, водата, квасецот, солта и шеќерот и се меси меко тесто. Оставете го покриено околу половина час на топло место за убаво да нарасне и да се удвои.
Потоа набрашнете ја работната површина и поделете го тестото на еднакви топчиња. Секое од нив расукајте го, па ставете го во плех обложен со хартија.
Измешајте ги жолчките, јогуртот, маслото и солта. Со смесата премачкајте ги лепчињата. Одозгора изрендајте сирење, па оставете да отстои околу 10 минути. Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови.
Печете 5 минути на 220 степени, па уште 4 минути на 180 степени. Послужете топли лепчиња, со павлака, јогурт, салата.