Бомбици со чоколадо и вино, комбинација на вкусови за мерак

Фото: Pexels / Pelageia Zelenina

Освен што се вкусни, чоколадните бомбици со суво овошје и вино се идеален десерт кога сакате да направите слатко без да го направите премногу комплицирано.

Најдоброто нешто е што не мора секогаш да одите во продавница, туку можете да ги користите намирниците што веќе ги имате во кујната, како чоколадо, бисквити, вино, сушено овошје, кокос и јаткасти плодови. Наместо вино, можете да користите некој вид овошен сок или ликер.

Состојки:

– 230 мл слатко или полусуво црвено вино

– 1 стапче цимет

– 150 грама суво грозје

– 220 грама темно чоколадо

– 120 мл шлаг

– листови од кокос

– 1 лажица мелени ореви (ореви, лешници…)

Подготовка:

1. Загрејте го виното и додајете го сувото грозје и циметот и варете додека не се намали течноста, околу 5 минути.

2. Чоколадото и кремот се топат на пареа, па се додава шлагот и се варат со мешање 5 минути. Отстранете го стапчето цимет од виното.

3. Во чоколадото и кремот се додава виното со сувото грозје, се меша и се додаваат јаткастите плодови, колку да се добие компактна смеса. Формирајте топчиња и валкајте ги во кокос, па оставете ги во фрижидер да се стегнат.

Совет: Ако смесата е премногу густа, можете да ја разредите со додавање топло вино или павлака за готвење.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот