Рецепт за солен колач на француски начин: Ќе ве одушеви интересниот вкус

Фото: - / Digifoodstock / Profimedia

Овој солен колач е крцкав однадвор, а сочен однатре. Благодарение на додавањето на колбасите и сирењето, има интересен вкус и одлично оди со вино. А, понекогаш е доволно да се сменат само две-три состојки, и да добиете сосема нов, неочекуван вкус.

Солениот колач ја задржува својата свежина дури 3 дена.

Состојки:

– 3 јајца

– 1/3 шолја масло

– ½ шолја брашно

– 1 пакетче прашок за печиво

– 2/3 шолја млеко

– 100 грама фета-сирење, тврдо

– 100 грама колбаси по личен вкус

– 1 мал морков

– 3 млади кромитчиња

– ½ китка магдонос

– ½ китка босилек

– сол, црн пипер

Подготовка:

Изматете ги јајцата со маслото, додека не се запенат убаво. Додајте ги брашното и прашокот за печиво и со бавно мешање додавајте го и млекото. Потоа додајте го ренданото сирење, убаво сечканите колбаси, морковите исечкани на коцкички, кромидот, магдоносот и босилекот, и зачинете по вкус.

Сипете ја смесата во замастен и набрашнет калап за печење. Одозгора сипете изматена жолчка.

Печете во претходно загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 40 минути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот