На овие две места во кујната не треба да го оставате маслото, а многумина токму таму го чуваат

фото: пиксбај

Повеќето од нас имаат различни масла во кујната, од сончогледово, маслиново или кокосово до масло од авокадо… Иако се одлични извори на здрави масти и антиоксиданти, начинот на чување може да биде клучен за зачувување на квалитетот и хранливите својства на маслото.

Зошто тогаш често правиме основни грешки при нивното складирање?

Температурата може да го оштети маслото

Многумина од нас мислат дека најдоброто место за складирање масло е во близина на рерната и ринглата. Меѓутоа, маслото кое е постојано изложено на топлина може брзо да го изгуби својот квалитет. Идеалната температура за складирање на масло не треба да надминува 20 степени Целзиусови. Ова правило е особено важно за маслата со помала точка на чадење, како што е маслиновото масло.

Влијанието на светлината врз квалитетот на маслото

Ладно цедените масла, популарни по нивните хранливи својства, се особено чувствителни на светлина. Таа може да го расипе маслото, што значи губење на вкусот и хранливите својства. Затоа, се препорачува да се чува во темно стаклени или керамички садови. Ако некогаш сте посетиле области специјализирани за производство на масла, можеби сте забележале дека тие ги чуваат во посебни кутии што ги штитат од светлина.

Освен на светлина и топлина, маслото е чувствително и на воздух. Воздухот може да предизвика оксидација, што предизвикува побрзо согорување на маслото. Затоа е клучно маслото да се чува во добро затворени садови. По секоја употреба цврсто затворете го капачето за маслото да не дојде во контакт со воздухот.

Повеќе совети за чување масло во кујната

Исто така, добро е да се земе предвид типот на масло што го користите. Додека некои масла, како што е кокосовото, може да се чуваат на собна температура без никакви проблеми, други, како што е лененото масло, подобро е да се чува во фрижидер за да се продолжи рокот на траење.

Правилното складирање на маслата за готвење може да го продолжи нивниот рок на траење. Покрај тоа, ќе ги зачувате хранливите материи. Иако е погодно да ги оставите покрај шпоретот или во проѕирни шишиња, размислете за долгорочно зачувување на квалитетот.

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот