Владиката Теодосије го прими Палмер во манастирот Високи Дечани: Го информираше за проблемите во епархијата на Косово

Денес, владиката рашко-призренски, Теодосије, во манастирот Високи Дечани го прими заменик-помошникот државен секретар на САД, Метју Палмер, и го информираше за проблемите на таа епархија на Косово.

„Епископот особено зборуваше за проблемите на нашиот верен народ и светци во светло на последните инциденти и одбивањето на косовските институции да ја извршат одлуката на Уставниот суд на земјата на манастирот Високи Дечани“, се вели на веб-страницата на епархијата, заедно со фотографија од Теодосиј и Палмер.

Владиката „изрази став дека нашата Црква отсекогаш била отворена за дијалог, но дека тоа подразбира дека локалните институции во Косово и Метохија мора да ги почитуваат судските одлуки и владеењето на правото“, се вели во соопштението.

Видео на денот